Павліш Іван

Ветеран АТО, фермер-підприємець та засновник банку їжі Тарілка

Павліш Іван

Іван Павліш — юрист, фермер та учасник АТО, який заснував громадську організацію Тарілка та створив перший в Україні продовольчий банк їжі для тих, хто її потребує.

Павліш народився у селі Луки Львівської області, тривалий час мешкає у Львові. За плечима у 31-річного українця юридична освіта, зараз він здобуває економічну спеціальність Управління проєктами. У 2015—2016 роках Павліш брав участь в АТО/ООС на Донбасі, служив у 53-й механізованій бригаді, а зараз перебуває у резерві Львівської 80-ї десантно-штурмової бригади у званні лейтенанта. Працює юрисконсультом у будівельній компанії та займається фермерством, на своїй земельній ділянці львів’янин вирощує батат.

У 2019 році Павліш разом із партнером заснував громадську організацію Тарілка, а у серпні 2021-го команда запустила у Львові перший в Україні продовольчий банк із однойменною назвою.

Читайте також:

Павліш Іван

Ціни на продукти в Україні продовжують рости. Коли очікувати нового підвищення

Історія Тарілки почалася два роки тому, тоді невелика команда взялася за вирішення проблем одразу у двох напрямах — екологічному та соціальному. За даними Держстату, у 2020 році 51% населення України проживали за межею бідності. Водночас українці щороку виробляють близько 7 млн тонн органічних відходів. Створення продовольчого банку допомагає мінімізувати обидва показники.

Волонтери Тарілки співпрацюють з різними магазинами та закладами громадського харчування, забирають у них продукти харчування на межі терміну придатності та передають людям, які перебувають у скрутному фінансовому становищі та не завжди можуть дозволити купити собі їжу.

Два роки тому організація отримала від місцевої міськради у користування приміщення для потреб банку їжі, через півроку перші продуктові набори були доставлені тим, хто потребує «карантинного формату». Цього ж року волонтери придбали Тарілкомобіль, який розвозив їжу людям. Відремонтоване приміщення банку їжі відкрили у серпні 2021 року — він став першим подібним проєктом в Україні.

З цього дня щодня 25 осіб можуть отримати продуктові набори безкоштовно. Продовольчий банк працює шість днів на тиждень, на місяць продуктами харчування можуть забезпечити 600–700 осіб.

Банк їжі тримається на волонтерах. Єдиний, хто отримує зарплату в організації, — водій, він забирає продукти з магазинів-партнерів та від виробників.

Читайте також:

Павліш Іван

Марія Репко Чому ціни на харчові продукти зростають і зростатимуть

Усі заклади, які передають продукти харчування, підключені до спільного чату, де адміністратор чи директор магазину повідомляє, що вони готові віддати їжу. Водій їде сформованим маршрутом, і до вечора всі продукти вже знаходяться в продовольчому банку. Волонтери оглядають продукти та формують набори. Якщо термін придатності продукції закінчився, її відправляють на сортування, а потім — на переробку органічних відходів.

Зараз у Тарілці працює вісім окремих команд, кожна з яких відповідає за окремий напрям. Організація також веде базу волонтерів, їх уже понад 100. Часто волонтерами стають і люди, які приходять за продуктовими наборами — вони допомагають у продовольчому банку, а наприкінці робочого дня отримують свій продуктовий набір.

У планах у засновників Тарілки — масштабування проєкту та відкриття продовольчих банків у кожній області України.

Павліш Іван

Павліш Іван

Павліш Іван

Павліш Іван

Ця публікація створена НВ за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США. Редактор: Олександр Стрельников
Источник

Leave A Reply

Your email address will not be published.