Технофермер. Чому варто стежити за новими агротехнологіями?

Партнерський проєкт

Технофермер. Чому варто стежити за новими агротехнологіями?

В’ячеслав пригадує свій шлях в інтерв’ю в рамках проєкту Corteva Agriscience «Аграрна історія успішного бізнесу». Мета задуму — показати чим живуть фермери, напрями розвитку сільського господарства, та чи є в галузі місце для нових технологій.

Це виглядало як найгірше, найризикованіше рішення у житті братів В’ячеслава та Олександра Мажуг. У розпал глобальної кризи 2008 року вони засновують фермерське господарство «Полісся Агрогруп» на Чернігівщині. Зрозуміло, мало хто тоді міг передбачити, що на світ очікує економічне потрясіння розміром у Велику депресію. Проте було цілком очевидно, що український агробізнес на той час перебував у стагнації — падали врожаї, уряд обмежив експорт, а світові ціни знижувалися. Тим не менш, Мажуги пішли на ризик та перемогли.

«Кризу ми більш-менш пройшли, навіть з заробітком. Хоча викликів було чимало. Коли в економіці почалися проблеми, ми були у кредитних боргах. За фахом я фінансист, тож зміг домовитися з банками про реструктуризацію кредитних займів. Мені пішли назустріч. Ринок тоді був в’ялим аж до 2010 року, часом навіть реалізувати готову продукцію було складно».

В’ячеслав Мажуга

Власник фермерського господарства "Полісся Агрогруп"

Ваш перший крок в агробізнес, який він і скільки вам коштував? Чим ви ризикували?

Я звільнився з посади керівника відділу продажів міжнародної FMCG компанії і вклав приблизно 15 тисяч доларів у нову для себе справу. Викупив колективне господарство, яке на момент продажу вже не функціонувало. Коли колгоспи розпалися, по факту на землі не було кому працювати — всім було байдуже. Ми починали обробляти 50 га, потім збільшили до 100, 200 гa. На той момент аграрні компанії ще тільки-но почали з’являтися на ринку, а селяни сіяли картоплю, жито, пшеницю. Ми ж вирішили почати з сої.

Чому? Як для Чернігівщини це виглядає нестандартним рішенням.

Технофермер. Чому варто стежити за новими агротехнологіями?

Фото: Полісся Агрогруп

Ми шукали свою «родзинку». Так, соя на півночі була новою, маловідомою культурою. Тоді в Україні переважали сорти адаптовані до клімату південних регіонів. На Чернігівщині був ризик, що соя не дозріє. Але я вибрав насіння, яке дало нам результат. Ми перші почали з сої, а вже рік-два по тому й інші аграрії почали засівати цю культуру. Я зробив ставку на цю культуру і не помилився, адже на той момент у неї була висока стабільна ціна — 600 доларів за тонну. Тепер ми сіємо пшеницю, кукурудзу, ріпак та соняшник.

Скільки людей працює в компанії, що обробляє 1,3 тис. га? Як утримуєте молоді кадри?

У нас колектив невеликий — наприклад, в обробітку зайняті 5 механізаторів. Більшість працівників взагалі — це місцева молодь. За рік вони заробляють в середньому від 100 до 150 тисяч гривень. Я намагаюсь зробити так, щоб їм було цікаво працювати на батьківщині, а не шукати роботу в інших країнах.

Останні дослідження Corteva Agriscience спільно з Financial Times Group показують, що сталий розвиток є пріоритетним для європейських споживачів та фермерів. Ви вважаєте за можливе рушити за цим трендом? Чи Україні зарано замислюватися над ним?

Технофермер. Чому варто стежити за новими агротехнологіями?

В’ячеслав Мажуга / Фото: Полісся Агрогруп

Звісно, я обома руками за сталий розвиток. Я дотримуюсь всіх відповідних нормативів, і в моїй практиці не було такого, щоб зерно, кукурудзу чи соняшник перевірили і сказали, що, наприклад, у мене завищені показники заборонених препаратів. Кожна культура має потребу у мікро- і макро-елементах, тому я вибудовую сівозміну так, щоб розрахувати потреби рослин і забезпечити їх необхідним ростовим матеріалом.

Ми не перебільшуємо ні в чому. Зокрема, ми використовуємо іноваційні засоби захисту від Corteva Agriscience, які дозволяють ефективно вирішувати проблеми зі шкідниками та хворобами дбайливо до рослини, без зайвої кількості препаратів у ґрунті. Так само після збору урожаю ми дбаємо про землю. Не вивозимо з полів органічні залишки рослин чи солому, а робимо мульчування. Наша земля не перезимовує оголеною — вона вкрита масою, яка перегниває і повертає ґрунт до здорового природнього стану.

У цих же дослідженнях говориться про те, що одним з трендів сталого розвитку будуть рослини, отримані новими методами селекції. Ви слідкуєте за новинками та з яким результатом?

Слідкую, бо світовий ринок у цьому напрямку щороку змінюється. Сію нові сорти пшениці та гібриди, вивчаю їхній розвиток, спостерігаю за можливості на ділянках в інших господарствах. У мене маленьке господарство, я працюю без агронома і особисто слідкую за цим процесом. Можу проконсультуватися з агрономом, але рішення прийматиму самостійно. Але перевагу надаю лише продукції компаній з великим досвідом і кредитом довіри. Наприклад, ми купуємо у Corteva насіння бренду Pioneer®, в якості якого ми впевнені.

Які новітні технології ви залучаєте?

Сучасний підхід до ведення господарства дозволяє забезпечити сталий розвиток як нашої компанії, так і громади, і цілої країни

Ми використовуємо GPS-моніторинг, автопілоти, повну картографію полів, робимо і точний аналіз ґрунтів. Повне відстеження полів при збиранні дозволяє нам з легкістю переходити на точне землеробство. Та в повному обсязі точним землеробством ми поки не користуємося, але сівалки за потреби вносять паралельно добрива і мікрогранули. Все це відбувається автоматично, в процесі посіву. Так що технічно ми максимально забезпечені. І впевнені, що сучасний підхід до ведення господарства дозволяє забезпечити сталий розвиток як нашої компанії, так і громади, і цілої країни.

Источник

Leave A Reply

Your email address will not be published.